BalkanRoad ένα νέο πρόγραμμα για τον Βαλκανικό αγροτικό τομέα

BalkanRoad

Αγροκτήματα με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα, αποβλήτων και νερού. Κατευθυντήριες οδηγίες για στρατηγικές αειφόρου διαχείρισης του Βαλκανικού γεωργικού τομέα

Το πρόγραμμα Αγροκτήματα με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα, αποβλήτων και νερού. Κατευθυντήριες οδηγίες για στρατηγικές αειφόρου διαχείρισης του Βαλκανικού γεωργικού τομέα – BalkanRoad με διάρκεια δύο χρόνων είναι μία συλλογική προσπάθεια των Βαλκανικών χωρών να αντιμετωπίσουν ισχυρές προκλήσεις, όπως η μη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων, οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, και να δώσουν στις βαλκανικές αγροτικές επιχειρήσεις  απαραίτητες στρατηγικές και εργαλεία ώστε να προσαρμοστούν στα νέα κλιματικά δεδομένα και να υιοθετήσουν πρακτικές φιλικότερες προς το περιβάλλον.

Το έργο BalkanRoad έχει δύο κατευθύνσεις, οι οποίες θα συνδυαστούν και ενσωματωθούν σε ένα Βαλκανικό Σχέδιο Δράσης, το οποίο αναμένεται να ανοίξει καινούργιους εμπορικούς δρόμους για τα Βαλκανικά γεωργικά προϊόντα, ενισχύοντας τις τοπικές και εθνικές οικονομίες των Βαλκανικών χωρών, Ειδικότερα, οι δράσεις θα επικεντρωθούν :

  • στη βελτίωση του Βαλκανικού γεωργικού περιβάλλοντος, μέσω ανάπτυξης στρατηγικών, μεθοδολογιών και τεχνολογιών για την προστασία των φυσικών πόρων (έδαφος, νερό, αέρας), μείωσης των αερίων θερμοκηπίου, μείωσης της παραγωγής και διάθεσης αποβλήτων και προώθησης της ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης αποβλήτων και απορριμμάτων στη γεωργία.
  • στην ανάπτυξη ενός κοινού Βαλκανικού Πρωτοκόλλου για την παραγωγή αγροτικών προϊόντων με οικολογικό σήμα, με εφαρμογή αειφόρων πρακτικών σε ολόκληρη τη γραμμή παραγωγής (δηλ. από τον αγρό έως την αγορά), έτσι ώστε τα τελικά προϊόντα να έχουν μετρήσιμο, συγκρίσιμο και τελικά το ελάχιστο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Στη διάρκεια του έργου, θα αναπτυχθεί ένα υψηλών δυνατοτήτων, ευέλικτο και εύκολο στη χρήση λογισμικό (λογισμικό ROAD) το οποίο θα καταγράφει, υπολογίζει και αξιολογεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των εμπορεύσιμων γεωργικών προϊόντων. Για την ανάπτυξη του λογισμικού θα χρησιμοποιηθούν δεδομένα από αγροτικές επιχειρήσεις της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Π.Γ.Δ.Μ. Το λογισμικό ROAD θα μπορεί, σε αντιστοιχία με το Λογισμικό Διαχείρισης Καλλιέργειας του LIFE AgroStrat, να εφαρμοστεί και για τη λήψη συμβουλευτικής λίπανσης σε καλλιέργειες σταφυλιών, λαχανικών και μήλων.

Για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των αποτελεσμάτων του προγράμματος, έχει ήδη δημιουργηθεί δίκτυο ενδιαφερομένων (παραγωγών, επιχειρήσεων, τοπικών και περιφερειακών αρχών) με το όνομα “ROADforBalkanAgriculture”. Τα μέλη του δικτύου, μέσα από σειρά εθνικών και διεθνών διοργανώσεων διαλόγου, θα εκφράσουν τη δική τους άποψη, θα συνεισφέρουν στην ανάπτυξη των Κατευθυντηρίων Οδηγιών και θα δράσουν πολλαπλασιαστικά στη διάδοση των αποτελεσμάτων του έργου στα γεωργικά, εμπορικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά δίκτυα στα οποία ανήκουν.

Δηλώστε συμμετοχή στο δίκτυο με αποστολή email στη διεύθυνση BPI_balkanroad@bpi.gr

Kick off meeting group shot

Εταίροι

  • Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, Ελλάδα (Συντονιστής φορέας)
  • Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών-Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, Ελλάδα
  • Όμιλος Μεταλυκειακής Κατάρτισης της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής, Ελλάδα
  • Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου
  • Association of Agri-Environmental Farmers, Βουλγαρία
  • Agricultural University of Tirana, Αλβανία
  • Macedonian Organic Producers Federation, ΠΓΔΜ

Οι Ελληνικοί φορείς συνεργάζονται στο έργο με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Επικοινωνία για την Ελλάδα:

Δρ. Μαρία Ντούλα (Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, m.doula@bpi.gr mdoula@otenet.gr)

Δρ. Απόστολος Σαρρής (Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, asaris@ims.forth.gr)

Δρ. Δήμητρα Ζορμπά (Όμιλος Μεταλυκειακής Κατάρτισης της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής, dzormpa@afs.edu.gr)

Το έργο BalkanRoad χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους εθνικούς πόρους των συμμετεχόντων χωρών, στο πλαίσιο του προγράμματος “Balkan-Mediterranean 2014-2020”.