Ιερό της Αφαίας

8ος αι. π. Χ.: Η θεά Αφαία λατρευόταν μόνο στο ανατολικό άκρο του νησιού κι εκεί εντοπίζονται και σώζονται κάποιοι τοίχοι με ακανόνιστους λίθους, τα λείψανα ενός βωμού κι ένα κτήριο με σειρά δωματίων που διατηρήθηκε ως τον 6ο αι. π. Χ. για θέματα διοίκησης. Ο πρώτος λίθινος ναός χτίστηκε στα 575 π. Χ. ο οποίος υπέστη αρκετές καταστροφές από πυρκαγιά στην ξύλινη στέγη. Θέμα και των δύο αετωμάτων που στόλιζαν τον ναό είναι οι εκστρατείες εναντίον της Τροίας. Στο χώρο ανακαλύφθηκαν πολλά πήλινα ειδώλια και αντικείμενα μυκηναϊκών χρόνων. Το ιερό βρίσκεται στη βορειοανατολική γωνία της Αίγινας, σε ένα πευκόφυτο λόφο και τα ερείπια της υψώνονται πάνω από τον όρμο της Αγίας Μαρίνας.

Bibliography: 

Τουλούπα Έβη, "Το ιερό της Αφαίας: Οι 'Αιγινήτες', απ' τον ναό της Αφαίας, βρίσκονται εκτεθειμένοι στην περίφημη Γλυπτοθήκη του Μονάχου" στην εφημερίδα "Η Καθημερινή: Αφιέρωμα", σελ. 1112, 1997

Σφυρόερα Σοφία Ν., « Αίγινα - Πρώτη Πρωτεύουσα της Νεώτερης Ελλάδας », Κεφ. Τόπος και Μνημεία, σελ. 271 - 273, Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα 2002.