Ο Αρχαιολογικός χώρος της Κολόνας Ναός του Απόλλωνα – Κρυπτός Λιμήν

Ύψωμα του ακρωτηρίου της Κολώνας, η λεγόμενη "Ακρόπολη" της αρχαίας πόλης. Χαρακτηρίζεται από τον λόφο Κολώνα καθώς μέσα στα ερείπια του ναού διατηρείται το κρηπίδωμα του καθώς και ένας κίονας όρθιος. Τα αρχαιολογικά ευρήματα χρονολογούνται από το 520510 π. Χ., όταν και χτίστηκε ο υστεροαρχαϊκός ναός. Δείγματα ενός παλιότερου περίπτερου ναού που χρονολογείται στα 570560 π. Χ. κι ενός ακόμη αρχαιότερου στα 600 π. Χ.. "Κρυπτός λιμένας": Βρίσκεται νότια του υψώματος της Κολώνας( θέση Καραντίνα) και διακρίνονται τα λείψανα από δύο αρχαίους λιμενοβραχίονες ως προστασία στο λιμάνι όταν εισέρχονταν τα πλοία. Αποτέλεσε και πολεμικό λιμάνι της αρχαίας Αίγινας. "Θεάρειον": Βρίσκεται στη βόρεια κλιτύν του λόφου της Κολώνας το οποίο χτίστηκε την ίδια εποχή με το υστεροαρχαϊκό ναό του Απόλλωνα και χρησιμοποιούταν για διάφορες τελετές και συμπόσια.

Bibliography: 

Δεκουλάκου Ιφιγένεια, "Μνημεία και Μύθοι: Μύθοι και Θρύλοι που ορίζουν την ύπαρξη της Αίγινας, η οποία από νύμφη έγινε νησί" στην εφημερίδα "Η Καθημερινή: Αφιέρωμα", σελ. 4, 1997

Σφυρόερα Σοφία Ν., « Αίγινα - Πρώτη Πρωτεύουσα της Νεώτερης Ελλάδας », Κεφ. Τόπος και Μνημεία, σελ. 151159, Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα 2002.